zaterdag 20 februari 2016

Dialysekatheter vervangen

Om 7.00 uur belt Charley naar IC. De verpleegster vertelt dat de katheter (soort infuus wat in een grote slagader zit) voor de dialyse eruit moest. De katheter lekte door de anti bloedstolling en Isabel kreeg een heel dik been. Dan moeten ze de katheter er onmiddellijk uithalen. Ze had vannacht nog een zak bloed gehad en had redelijk geslapen.

Als we om 11.00 uur komen, komen Guus en Marian op bezoek. Cobie gaat eerst met Guus naar Isabel. De verpleegster heeft maar heel minimaal contact gehad met Isabel. Ze heeft een paar woorden gefluisterd, maar dan moet je echt je oor wel vlakbij haar mond houden, wil je het kunnen verstaan. De verpleegster vraagt aan Isabel, probeer eens te zeggen wie er op bezoek is, en ze fluistert heel zacht "ome Guus". Isabel is erg zwak. Even later gaan Marian en Charley naar Isabel. Charley vraagt aan Isabel of ze ziet wie er is en ze knikt ja. 

De arts heeft nog een gesprek met ons. Hij vertelt dat de longen vol vocht zitten, omdat ze een poosje niet konden dialyseren, omdat de katheter voor de dialyse eruit moest. Voordat er een nieuwe katheter geprikt wordt, moeten de bloedverdunners even gestopt worden. De arts vertelt dat hij de nieuwe katheter niet meer in de lies, maar in de hals gaat prikken. Arme Isabel, dan heeft ze aan allebei de kanten van haar hals een katheter. Aan de ene kant een katheter waar alle medicijnen over gaan en aan de andere kant om te dialyseren. De arts geeft aan dat Isabel heel angtig kijkt en dat ze wellicht een delier heeft. Dit komt vaak voor bij mensen die op IC liggen en ernstig ziek zijn. We zeggen dat we ons zorgen maken dat Isabel nog steeds niet kan praten, maar hij zegt dat dit kan komen doordat de tube zo lang in haar keel heeft gezeten, en die zit tegen de stembanden. Het kan best een poosje duren voordat zich dat herstelt. En Isabel is ook heel zwak om te praten en door het hoge ureum (afvalstoffen die ze niet kwijt raakt) kun je ook heel suf worden. De arts vertelt dat hij de katheter in de hals moet prikken met behulp van een echo apparaat. Dit is een heel secuur werk en hij vraagt of één van ons erbij wil zijn, omdat Isabel dat misschien wat rustiger zou kunnen zijn. Het zal plaatselijk verdoofd worden. Hij wil dit om 13.30 uur gaan doen. Het is nu 12.00 uur en we besluiten even naar huis te gaan om een hapje te eten.


Dialyseapparaat
Nienke is inmiddels ook bij ons thuis. Even later komt Godelieve even langs met kaartjes en we maken even een praatje. Charley en Cobie zorgen dat ze er zijn om 13.30 uur. We hebben besloten dat Charley erbij blijft als ze de katheter in de hals gaan prikken. Ze hebben Isabel slaapmedicatie gegeven, omdat ze steeds zo buitengewoon angstig keek. Dit moet allemaal steriel gebeuren. Ook Charley moet een muts op, een mondkapje voor en handschoenen aan. De arts zegt dat het best even kan duren, omdat hij het juiste moment moet bepalen wanneer hij de katheter prikt. Dit heeft te maken het in en uitademen van Isabel. Cobie wacht op de gang. Na drie kwartier komt de verpleegster en vertelt dat het goed is gegaan. Isabel had het wel benauwd omdat ze nu al even niet gedialyseerd wordt en ze geen vocht kwijtraakt en dat zit nu achter haar longen. Ook haar pols en bloeddruk zijn hoog. 

Gelijk als de katheter er in zit sluit de dialyseverpleegkundige het dialyseapparaat aan en de arts zegt, dat hij met het dialyseren binnen 2 uur verbetering wil zien wat betreft het zuurstofgehalte, bloeddruk en pols. Gelukkig gebeurt dit ook.

Charley en Cobie hangen de kaartjes op om de kamer van Isabel wat op te fleuren. Thomas en Nienke zijn ondertussen boodschappen voor ons gaan halen, want we hadden niet veel meer in huis. Nadat ze boodschappen hadden gedaan, komen ze naar het ziekenhuis bij Isabel op bezoek. Isabel slaapt nog omdat ze slaapmedicatie heeft gekregen. 

Rond 16.30 uur gaan we met z'n vieren naar huis. We drinken koffie bij ons. Daarna gaan Thomas en Nienke naar de ouders en zusjes van Nienke. Zij gaan eten koken en hebben gevraagd of wij na het bezoek vanavond bij hun komen eten. 
We halen Matthijs op rond 18.45 uur en gaan bij Isabel op bezoek. Ze is nog heel even wakker. Als de verpleegster wat vraagt aan Isabel, knikt ze ja en nee en daarna valt ze in slaap. Matthijs is vandaag naar rolstoelhockey geweest. We zetten Matthijs thuis af en Charley en Cobie rijden naar Nienke thuis om bij hun te gaan eten. Thomas en Nienke hebben heerlijk gekookt. Bedankt voor de gastvrijheid en het lekkere eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten