dinsdag 2 februari 2016

CT-scan vandaag

Charley belt om zeven uur naar IC. Isabel heeft geen koorts en is de nacht rustig door gekomen. De verpleegster die vannacht voor Isabel heeft gezorgd, zegt dat ze weinig heeft geplast. Wij geven aan dat we ons daarom wel zorgen maken om haar nier. Ze weet niet of er al met de nefroloog over gesproken is. Charley zegt dat we daar verder wel met de verpleegkundige van de dagdienst over praten.

Omdat Cobie al vóór dat Isabel werd opgenomen, van plan was om naar de kapper te gaan, had ze besloten dan maar in Rotterdam te gaan. Eerder al waren we langs een haarstudio in het ziekenhuis gekomen en had ze daar een afspraak gemaakt voor vandaag. Om tien uur heeft ze haar haar laten knippen bij "Petra". 

We kopen deze kaart voor Isabel
Als we om elf uur bij haar komen, ligt Isabel op haar zij. Haar haar is op een staartje gedaan. We zien dat ze weer flink wat vocht vasthoudt. De arts is net binnen. We vragen haar of we een afspraak kunnen maken, omdat we heel wat vragen hebben. Ze maakt een afspraak met ons om 15.30 uur.  De arts gaat er een infuus bij prikken, omdat ze vandaag een CT-scan van de buik gaan maken. Daarvoor moet er een contrastvloeistof worden ingespoten, maar dit is weer niet goed voor de nier. Ze krijgt voor en na het onderzoek medicatie toegediend om haar nier te beschermen. Omdat Isabel sowieso al hele dunne vaten heeft en omdat ze weer veel vocht vasthoudt, moeten ze met een echo apparaat een vat opzoeken om een infuus te prikken. Na de derde keer lukt het. Ze weten niet hoe laat de CT-scan plaats gaat vinden, maar het is een heel gedoe, omdat dit niet op de kamer kan en Isabel moet dan met alle apparatuur naar het CT-apparaat vervoerd worden. Voor de andere onderzoeken die ze heeft gehad, konden ze met de apparatuur aan haar bed komen, maar nu gaat dat jammer genoeg niet.
Rond 15.45 uur wordt Isabel opgehaald voor de CT-scan. Charley en Cobie gaan even een stukje wandelen buiten en kopen een kaartje voor Isabel (zie foto van de kaart hierboven).
Rond 16.45 uur hebben we een gesprek met de IC arts. 
Ze vertelt dat Isabel op dit moment 3 problemen heeft, waar de artsen zich grote zorgen om maken.
1. De buik zit ontzettend vol. De uitslag van de CT-scan is nog niet bekend, zodat ze daar ook nog geen behandelplan voor hebben
2.De longen. Er zit geen verbetering in de longontsteking. De ontstekingswaarden in het bloed verbeteren niet. Isabel wordt nog steeds beademd en in slaap gehouden vanwege de longontsteking. En omdat de buik zo vol is geeft dat ook druk op de longen.
3. De nier. Isabel produceert bijna geen urine meer. De nier heeft door het ziek zijn een duw gehad. De eerstkomende dagen moeten ze kijken of de nier gaat herstellen, anders moet ze misschien tijdelijk dialyseren om de nier er bovenop te krijgen.

Verder vertelt de arts dat het gist (een schimmel) wat op de slang aangetroffen was, behandeld wordt met een antischimmel medicijn. De gist zit alleen op de slang en is niet ergens anders in het lichaam aangetroffen. Er wordt dagelijks bloed afgenomen en op kweek gezet. Tot op heden is er geen andere schimmel, virus of bacterie aangetroffen in het bloed. Als de uitslag van de CT-scan bekend is, laat de arts het ons weten.

Kortom: Er zijn 3 vitale functies die op dit moment serieuze problemen geven. Dit zijn de longen, de darmen en de nier. Hierdoor is de situatie zorgelijk.

Rond 19.00 uur komt de zaalarts met de uitslag van de CT-scan van de longen en van de darmen. Op de CT-scan van de darmen zien ze dat er geen obstructie (afsluiting) in de darmen zit. De darmen liggen stil, vandaar dat de ontlasting er niet uit kan. De artsen gaan nog overleggen of ze via het infuus "zware" medicatie zullen geven om te proberen de darmen leeg te krijgen. 

Op de CT-scan van de longen was te zien, dat bij beide longen het onderste gedeelte ontstoken is. Omdat Isabel regelmatig koorts blijft houden, gaan ze er vanuit, dat dat door de longontsteking komt en de artsen gaan bespreken of ze hier weer antibiotica voor zal krijgen. Verder zagen ze op de CT-scan, dat er vocht in de buik van Isabel zit. Ze weten niet waar dat vandaan komt.
Rond 19.15 uur komen Matthijs, Yonne en Thomas op bezoek. We vertellen hen op de gang wat de arts ons allemaal verteld heeft en we gaan dan om beurten naar Isabel.
De arts heeft inmiddels beslist, dat Isabel via het infuus een medicijn krijgt wat de ontlasting op gang moet brengen. Dit wordt gelijk aangesloten. Als Matthijs, Thomas en Yonne weg gaan lopen we met hen mee tot de ingang van het ziekenhuis en nemen afscheid van hen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten